- eko thiilde?

Fångat solen idag, och unnat mig själv nya ekologiska shorts! På vilket vis de är ekologiska? Jo, det var från början ett par fornarinajeans köpta för 1500ish när jag var 15, igår slitna och fulla av hål, jag ville ha nya shorts, klippte av benen istället för att konsumera, och vips så hade jag mig ett par nygamla shorts för 5kr (1500 nya, använda 30ggr per år/snitt =5kr/dag). Haha👌



- kan själv

1..2..3.. och så kom "jag kan själv" åldern igång på allvar! 

Tolkat och översatt; 
- nej mamma, jag kan torka rumpan efter toaletten själv!!!! *slagsmål om pappret*
- nej mamma, jag kan dela min mat själv!!! *gafflar, knivar och mat flyger vilt*
- nej mamma, bär mig inte jag kan gå i trappan!!! *20 minuter senare är vi uppe i lägenheten*
- nej mamma, jag kan ta på kläderna själv, du får inte hjälpa alls! *sitter och blir utstirrade 15 minuter i kapprummet på dagis*

Min hämnd blev att erbjuda godis, när han sov.. MAMMA kunde äta allt själv! ;)



- vinnaren!

Puh, hej träningsvärk i handen! Skrivit 56 stycken lappar med era namn till utlottningen av den fina väskan från www.rofa.se, och då Benjamin hann somna så fick jag dra en vinnare denna gång; och the winner is.. Bam Bam Bam, MARIA FREDRIKSSON! 

Glöm ej; alla ni andra får 10% rabatt på www.rofa.se om ni anger kod Mathilde i kassan

Jag kommer skicka dig en kod, grattis! 
Och till er andra, inom nån vecka kan det hända att de kommer en ny tävling om ni är sugna? ;) 




- hej yta

I jakten på det perfekta livet och den perfekta ytan, är det lätt att gå vilse, speciellt i bloggarnas/instagrams lyckliga värld;




- viktigt blondinbella

Tänkte ge mig på ett mothugg mot lite av vad bla blondinbella slängt ur sig sedan den dagen hon fick ett plus på Stickan och blev vår självutnämnda Dalai lama när det kommer till kunskap om graviditeter och barn/föräldraskap.. 
Blandannat saker såsom att gravida är för negativa, gnäller utan orsak och att allt handlar om en positiv inställning. Typ, tänk positivt så slipper du foglossning som gör dig rullstolsbunden, du slipper ett kubtest som visar att barnet har Downs, du slipper bli fylld av 100 kilo vatten och spy 30 gånger om dagen, bara du har rätt inställning! Alla ni som drabbas av ovanstående har tänkt fel! (Läs min ironi)
Och förlossningen, där skrämmer tydligen samhället upp oss i onödan och tar bort "njutningen och förväntan", självklart kan vi enkelt "tänka med rätt inställning" föda ut en klump på 4 kilo samtidigt som vi ler mot en kamera, inte spricker en millimeter, och genast hamnar i vår fina lyckobubbla! Fy er som tänkte fel på förlossningen, sprack till röven, tog all smärtlindring, fick komplikationer med ett barn där syressättningen sjönk så ni tillslut var tvungna att få kejsarsnitt efter 37 timmars krystande, ni tänkte fel! (Ännu en gång, läs min ironi)
Och sen fick ni hem er bebis, och även nu ska ni tänka rätt, för bebisar skriker inte om ni bara är lugna själva. Bebisar har inte magknip om ni älskar de tillräckligt. Inte heller är de vakna på natten eller bajsar 20 gånger på ett dygn. De är inte sjuka, bara fina.. Ni som fick kolikbarn, ni tänkte fel, ändra er inställning, förlossningsdeppression är bara hippie-påhitt, och glöm inte att skynda till gymet och komma i form på 1 månad! 

Mitt första barn, Benjamin, världens lättaste graviditet och världens lättaste barn. Mitt andra barn, världens jobbigaste graviditet och ett mycket mer krävande barn som skrek dygnet runt sina första 3 månader. Jag gjorde inget annorlunda första mot andra. 

Med detta inlägg vill jag inte säga till någon gravid/nyförlöst en enda klyscha om hur man ska göra med något, det är 50/50 chans om du får ett barn som blondinbellas/min första eller ett mer mänskligt barn som faktiskt kräver mer, gråter, är sjukt osv. Det går inte att styra med inställning.. Första året handlar om tur, bygga trygghet och kärlek, sen kommer uppfostran.. Det enda jag vill säga från andra sidan är, det blir bättre. Du kunde inte gjort något annorlunda med din graviditet eller förlossning, du är bra nog och du hittar dina egna vägar, utan blondinbellas kommande bok! 



- Tävling!

Rofa är en webb-butik som säljer alla de populära barnmärkena såsom Jabadabado, Kids concept, Teddycompagniet m.fl och även heminredning. Det unika är att de flesta leksakerna/tillbehören går att få tryckta med namn eller personlig text. Jag vet att vissa av er spanat in ex de fina gitarrerna jag har till barnen med deras namn, de är köpta där.
 
I sammarbete med Rofa.se kommer här nu en utlottning där en av er kommer att vinna en alldeles underbar liten ryggsäck i valfri färg till ert barn med en uggla och deras namn broderat på! Och dssutom får ni alla 10% rabatt på deras hemsida om ni anger koden; Mathilde i kassan :)
 
En lott med ert namn - Kommentera att ni är med! (skriv er mejl så jag kan kontakta er)
Två lotter med ert namn - Gilla/dela Rofa på facebook eller tipsa om tävlingen
 
På Söndag 20.00 drar precis som senast, Benjamin, fram en vinnare :) 

 Bild på väskan ni vinner i valfri färg med ert barns namn!
 


 
 

- memory lane 2

Denna gången blir det minnen om mig och min storebror Sebastian.  

Minne 1 är väl mer något jag fått berättat för mig eftersom jag var för liten för att minnas.. Min bror var väldigt beskyddande, kan vi välja att kalla det, om mig när jag var liten. Så varje gång vi väntade vid ett rödljus på gatan så slog han till mig, jag reagerade aldrig men en gång frågade mammas kompis varför han slog mig "jo, jag slår henne så att hon inte ska få för sig att springa ut framför bilarna". Tack Sebastian, förebyggande skador ;) 

Minne 2 är när han var 14 jag 11 och jag från en kompis fönster såg honom gå förbi och röka, han bad mig att inte skvallra, jag skvallrade.. 3 år senare upptäckte han att jag hade tjuvat en cigg ur hans jacka, jag bad honom inte skvallra.. Han svarade "hämnden är ljuv" och skvallrade. Tack för långsintheten ;)

Minne 3 när vi var runt 9 och 13 och bara fick godis på lördagar, så brukade vi när vi var godissugna blanda havregryn, kakao, smör och socker och stoppa i micron och sen äta med sked.. Det brukade vi även tvinga våran stackars barnvakt Caroline att smaka. Mums! 

Minne 4 är när Sebastian var 15 och jag öppnade dörren när han duschade, han hade kommit i puberteten och jag sprang glatt omkring i lägenheten och skrek "SEBASTIAN HAR SKÄGGSNOPPEN!" 

Jag och min storebror, små och söta.. (Gissa vem Fabian fått sitt hår från) 



- tufftuff

Benjamin älskar tåg.. Idag älskar han nog mig nästan lika mycket, jag gjorde tåg-omelett med falukorvs-hjul till lunch! 

Pluspoäng mammakontot



- påsk och lärare

I fredags styrde vi bilen till mina föräldrar i Lund, vi bytte Fabian mot min sexårige lillebror och körde sedan vidare mot skattkammaröns Lekland där de fick leka av sig några timmar innan vi åt glass och gick tillbaka till mina föräldrar. 
Igår var det påsk, vi inledde dagen med att gå till den stora lekplatsen i Stadsparken, sedan påskmiddag och sedan tillbaka till lekplatsen, Lund bjöd på 17 grader och sol! Roligaste var när det kom fram en man på lekplatsen och sa "Hej mathilde, kul att se dig gladare nu än vad du var på lektionerna på katedralskolan för 10 år sen!" Det var min gamla mattelärare från gymnasiet, jag var en sån som skolkade, käftade och surade konstant under de 4 månaderna jag gick på den skolan, så jag vet inte om det är så positivt att han 9 år senare både känner igen mig och minns mitt namn? 
På kvällen blev det bio med min andra lillebror och hans flickvän, 12 years a slave, otroligt bra men tung film! 

Glad påsk på er alla, och i början av veckan kommer jag lägga upp tävlingen som utlovat! :)




- pysslig hare

Igår när jag hämtade Benjamin såg jag en lapp att de gärna fick vara påskiga på dagis idag, och Benjamin älskar djur så jag tänkte att påskhare vore en kul idé.. Så för första gången sen jag var liten satte jag mig och pysslade! Tillverkade en harsvans av garn (ja jag ser att den är lila) och öron av ett diadem, kartong och fjädrar. Resultatet blev... Hemgjort.. Haha tur att han är så liten att han inte kan skämmas ännu, imorse målade jag nos och morrhår och Benjamin blev så stolt och skuttade runt som en kanin och gjorde nåt grymtande läte som vi kan låtsas var kaninläte ;) Fabian fick nöja sig med röda kinder ala påskkärring. 

Behöver jag berätta hur stolt Benjamin var när vi gled in på dagis imorse?



- ett litet chips

När Benjamin gör saker han inte får/slåss brukar han få en varning och sedan bli inskickad på sitt rum några sekunder, det fungerar kanonbra här hemma. När han kommer ut förklarar vi igen vad som var fel och sedan kramas vi.. Men nu har ungen alltså förstått att gör jag fel får jag gå in på rummet och idag började han även att använda det till sin fördel! Jag satt och matade Fabian vid bordet, och Benjamin vet att jag inte rör mig från matandet oavsett vad han gör då, alltså hämtade han en påse chips, hällde ut på golvet framför mig, blev inskickad på rummet, kommer tillbaka och tar ett chips, inskickad på rummet, kommer tillbaka och tar ett chips till, inskickad på rummet, tillbaka och tar ett chips till, inskickad på rummet.. Och så höll det på, cred till ungen som iallafall lyssnade varje gång och lydigt gick in på rummet mellan varje chips! ;)

"Chips är sååå värt en timeout!"



- memory lane

Tänkte ge mig på en ny kategori här i bloggen, en minneskategori med random halvkul minnen från mitt (snart) 25 åriga liv. Premiärdagen till ära bjuder jag på 3 olika minnen som satt sig i mitt spånhuvud;
 
Minne nummer 1- när jag var 9 år fick jag ett par boxertrosor av min mormor, de var vita med bred resår. Jag var så stolt och valde att ta på dem en dag vi hade gymnastik i skolan, så att klassen skulle kunna se dem, typ, eller nåt.. (Skum unge indeed) och i omklädningsrummet efter gympan fick en tjej (Christina) syn på dem, och responsen kom direkt; "-TITTA! Mathilde har kalsonger på sig!!!" Och alla började genast skratta åt mig.. Behöver jag berätta hur ledsen jag blev, och hur jag slängde trosorna direkt när jag kom hem? 
 
Minne nummer 2- en favorit i repris, thilde 10 år simtävlar, pristagarna ska precis ropas ut, "who let the dogs out" spelas i högtalarna.. Thilde sjunger högt och tydligt när musiken tystnar och hela simhallen är tyst "SOLEN I DAGSHAMN! Voffvoff voff!" Jag vann brons, högröd.. Har även senare gjort bort mig som tonåring och sjungit "ring polisen och be dem skicka nån för jag har mat till dem sjuka" istället för "babylonsjukan"... Sorry Timbuktu 
 
Minne nummer 3- en klassiker, frågade en bekant på min gamla praktik som jag tyckte hade varit gravid i evigheter om inte hon skulle föda snart.. "Jo, jag födde för 2 månader sen.." Jag gick aldrig tillbaka till den affären igen. 



- Malmö häng

Uppe i ottan idag igen, tillbringat dagen i Malmö för häng med Lisa, Kim och våra huliganbarn. 100 knuffar, ett gäng attacker med leksaker och några bitutbrott senare konstaterar vi att alla barn iallafall lever. Lisa slog på stort och serverade mig kokt potatis med gårdagens chipsdressing till lunch, men gottgjorde det sedan med hemmagjord kladdkaka, glass och jordgubbar! 

Förövrigt, finns det intresse av en ny tävling här på bloggen senare i veckan? ;) 



- påskjakt

Första halvan av denna dag spenderades i kungsparken Malmö för en påskskattjakt tillsammans med Lisa och Sienna. Barnen fick varsin skattkarta som ledde runt dem/oss genom hela parken och man fick träffa prinsar, prinsessor, kaniner, kungar och häxor. Framme i mål fick alla barn ett kinderegg, himla trevlig start på dagen! Nu beger vi oss 2 timmars bilfärd mot min lillebror för picknick och middag med hans flickvän med familj :)


- BrightER side

För att återkoppla på föregående inlägg; barnen somnade samtidigt klockan 12 och sov till 14 (!!) när de vaknade var de fortfarande på strålande humör, så jag slängde in dem i duschen för fingerfärgslek, Fabian ÄLSKADE det, och Benjamin hatade det precis som alla andra gånger. Sen mera lek i lekrummet fram till Alex kom hem från jobb och jag skulle visa Benjamin hur man knäcker ägg, men tappade greppet och kastade ägget i luften så de spräcktes mot golvet. WOW! Utbrast Benjamin, så jag låtsades att det var med flit ;)
Nu taggar vi inför en spännande fullspäckad helg 



- Bright side

Jag är ingen sån som plastar in det jag skriver i glittrigt silkespapper och förskönar vardagen och försöker få den att låta så där drömmande perfekt(läs fejk!) tvärtom, här får ni ofta läsa om jobbiga nätter, äckliga blöjor, arga barn, småklantig sambo, komplex och ilandsproblem.. Men idag är en sån dag, en sån dag man får ibland, där allt bara känns fruktansvärt underbart och jag lite extra uppskattar att ha två täta huliganbarn <3 
Vi har tillbringat dagen på lekrummet där barnen börjat kunna sitta tillsammans och leka, Benjamin har sjungit, kittlat och lärt sin bror hur leksakerna fungerar. Vi har läst böcker i soffan, stått och bankat i bordet tills både Fabian och Benjamin kiknat av skratt, myst framför hitta nemo på dvd, vikt tvätt (jag vek, barnen rullade runt i tvätthögen) och barnen åt båda två varsin HEL portion riktig lunch för att avsluta det hela med att somna samtidigt i sina sängar för vilan!

Ja, idag är det underbart att vara hemma med mina två söner medan det regnar ute! Jag är medveten om att klockan är 12.01 och att jag jinxar resten av dagen, men det är det värt!..tror jag



- språkligt minne

Benjamin blir bättre och bättre på att prata, även om jag oftast får tolka åt nya människor. Oftast är det bara 2 ords meningar han trycker fram, men en och annan 3 ords mening lyckas han pressa ut om man lyssnar noga. Igår kom den bästa "aj, dammsugare ont Johanna!" Det upprepade han många gånger, för Johanna hade dammsugit och skulle busa och dammsuga på Benjamins ben, men det uppskattades inte av en skräckslagen Benjamin som sökte skydd hos mig! ;) och idag har han gått runt här hemma med sin leksaksdammsugare och upprepat samma mantra medan han dammsugit mina ben, vadå långsint liksom? 

Sur unge över att han inte kan åka nerför vad han påstår är en "Rutchkana"... 



- botten upp

När vi var på BVC, poängterade dem att vi nu ska byta ut 2 av fabians flaskor mot mat, per dag.. Och med tanke på hur rund Fabian är så kan man ju lätt tro att det ska vara en dans på rosor.. Det var det också i början, då gapade han glatt och slukade sked efter sked med gröt och puré.. Men nu har ungen plötsligt bestämt sig för att allt man får på sked är gift, och vägrar alltså att öppna munnen, och det jag ändå lyckas pressa in mellan läpparna, spottas lika snabbt ut igen! Sedan skriker han till dess han får sin älskade flaska..
Jag är inget stort fan av kladd, och kladd är precis vad måltiderna består av, överallt! 
Tips att få ungen gapa?


- klagomål tiggeri

Det knackade på dörren innan idag, det var våran nya granne ovanför, dem som håller höga föredrag på balkongen på nätterna, klampar i trapphuset så barnen vaknar, spelar musik på en ljudnivå som gör att vi kan sjunga med, som har fester och sex så taket gungar.. Ni fattar bilden ;) 
Samtalet som utspelade sig i min dörr;
- *leende kille* hej! Xxx som bor här ovanför. Jag tänkte bara fråga om vi har stört er något sen vi flyttade in? Grannen mittemot tycker vi smällt lite dörrar, så tänkte dubbelkolla så vi inte stört er också! *ser otroligt hoppfull ut*
- *ler med hela ansiktet och svarar med en alldeles för positiv röst som om dem inte stört oss alls* Hej! Jo ni stör rätt mycket faktiskt, men de e lugnt! Eller ja, det är inte lugnt kanske eftersom ni väcker våra barn.. Men ni är lugnare än de som bodde där innan, så vi är glada ändå! Eller inte glada kanske, eftersom ni är rätt högljudda, stampar i trappan, skriker på balkongen och spelar hög musik så barnen inte kan somna om.. Men det är lugnt! Eller alltså, det är lugnare eftersom du pratar med mig nu, eller alltså, ni får gärna tänka på att här är lyhört och så, vi hör liksom VAD ni pratar om, eller ja, vi lyssnar ju inte, men vi kan höra vad ni säger...typ"
- *fortfarande leende, men med förvånad blick* ojsan, jaha, förlåt! Vi ska tänka på det, ni får gärna säga till när vi stör. Hehe.. Men vi ska dämpa oss! Trevlig dag" 

Väldigt konstigt alltihop, men men. Bild på Benjamin när vi fikade hos morbror o moster efter dagis idag



- BVC tjockis

Idag var det dags för Fabians 6 månaderskoll på BVC, senast på 5 mån kollen vägde han 8970g så igårkväll gissade jag och Alex på att han skulle väga max 9200 idag.. Men FatFabian ville annorlunda, han vägde in 10 kilo idag!( Benjamin väger 11..) Han har alltså gått upp 1 helt kilo på bara 1 månad, haha. 
Han visade stolt doktorn sina två små vassa tänder och fick som belöning sin allra första tandborste. <3



- Du kan inte amma här

Jag har tidigare varit på krigsstigen två gånger gällande debatten om offentlig amning; 
http://thiilde.blogg.se/2014/january/-jante-janne-ammar.html 
http://thiilde.blogg.se/2013/january/-amma-bebis-vs-amma-barn.html 
och nu är det dags igen, i Expressen kunde man läsa om en kvinna på Grand hotell som skulle amma sin 7 veckors bebis, där hovmästaren gick fram och slängde en servett över barnet! Say what?! När man ammar offentligt brukar man själv vara rätt bra på att skyla sig, man är ute efter att mata sitt barn, inte att random flasha sina bröst för främlingarna runtomkring! 
Så, fört blev jag uppretad över själva händelsen, men tänkte ändå att "jaja, folk tycker restaurangen är blåst, klart man får amma var man vill.." Sen såg jag att tidningen hade en omröstning; "är det ok att amma på restaurang?" DÖM MIN FÖRVÅNING när jag såg att av 50000 röstande så tycker 58% ATT MAN INTE ska amma på restaurang?! Herregud, 58%! Vad är det för pryda idioter som jag delar luft med som blir så kränkta av att se någon amma?! 
rent procentuellt borde alltså många av mina läsare också ha något emot public amning, så snälla, förklara för korkade mig vad problemet är?!

Artikeln; http://www.expressen.se/nyheter/ammade--tacktes-over-med-servett/



- fabians hår

Jag äääälskar fabians hår, ända sen han föddes har jag liksom gottat mig i hans tjocka långa hårsvall och njutit över att se allas reaktioner på hans fina hår. Jag har fasat inför dagen det skulle vara dags att klippa honom, och har vägrat varje gång Alex sagt det är långt och dags.. Men, imorse insåg jag hur pass långt hans hår var och hur det hängde i hans ögon och att han började få dreads i nacken.. Så jag bokade klipptid..
Aj vad ont det gjorde i hjärtat, och som jag oroade mig över att komma ut från frisören med ett barn som bara hade några hårtestar kvar på huvudet, men vad bra det blev! Nu är Fabian en liten pojke med pojkfrisyr <3 

Före och efter bilder på Benjamins första klippning vid 1 år, och fabians idag vid 6 månader.



- badhuset

Igår klockan 10 mötte vi upp Cizzi med familj utanför badhuset vanningen. Vi har inte varit på badhus sen Benjamin var minibebis, så det var minst sagt efterlängtat! Jag och Alex fick visa träningsfreaken cizzi&daniel våra fina bleka soffpotatiskroppar, Benjamin fick dyka från kanten 100 ggr totalt orädd över att hamna under ytan, Fabian gick plaska tills han somnade i poolen, molla fick knuffa ner Benjamin från rutchkanan innan han själv svandök ner i klinkergolvet och slog sig blå och skrapade upp halva kroppen. Totalt vild var han i vattnet! Om vi var nöjda med badet, OH JA! alldeles underbart! <3 
Efter vällingeblomman, god middag hos dem, lek och filmhäng, så somnade vi gott direkt när vi kom hem. 

Badhuset ska börja besökas OFTA, Benjamin älskade varje sekund! <3



- Fabian 6 mån

(Varit magsjuk hela veckan, därav har det varit tyst, update kommer imorgon)

Idag blev Fabian 6 månader, i 6 månader har vi haft denna underbara lilla hårige pojke hos oss! Han har en stark envis vilja, är motsatsen till sin bror med det mesta, han hatar att ligga själv och leka, och gråter för minsta lilla. Det bästa han vet är att få stå upp alternativt sitta, inga tendenser till att vilja lära sig krypa. Han skrattar som mest när han ser sin bror eller när man sjunger för honom. sover hela natten i sin egen säng på deras rum. I veckan kom hans första tand, en liten vass rackare! 
Nästa vecka är det vägning/mätning på Bvc. <3 




RSS 2.0