- triss i barn

Idag var klockan satt på 05.30(!) för jag och barnen skulle åka med Alex när han körde till jobb, vi skulle nämligen ha heldagshäng ihop med Hannah och hennes lille Jack som är 2,5 vecka äldre än Fabian. Haft en supermysig dag med sconesbakning, lekplatshäng och bebismys. Osis för Hannah dock att Benjamin inledde besöket med att doppa deras fjärrkontroll i ett glas cola, kontrollen dog, men spökar genom att sätta igång tv 'n lite när den har lust. Hoppas den låter bli att skrämma slag på dem med det inatt!



- fk's humor

Jag är en av de som fortfarande år 2013 inte har skaffat e-legitimation (inte heller förnyat mitt id-kort som gick ut i december!). Så när jag ska ansöka om föräldrapenning och så, måste jag fortfarande skicka in det på papper och sköta allt annat via försäkringskassans kundtjänst på telefon.. Deras kö är rolig. Väldigt rolig. På min bekostnad. Visserligen är det en automatisk förinspelad gubbe, men lik förbannat är han en "practical joker"..

"-din beräknade kö-tid är 1 minut, vill du bli uppringd? Tryck 1, annars tryck 2"
*trycker 2* kö på 1 minut kan jag nog vänta i telefonen..
"-du har plats 275 i kön!"

Och nu har jag suttit i telefonkö 30 minuter hittills, och har plats 63.. Någonstans sitter en förinspelad automatopratande gubbe och fnissar..

Jag skickar ett knytnävsslag till försäkringskassan! 
Edit; när jag väl kom fram kunde de inte ens hjälpa mig..



- billigt billigt

Häromdagen var vi på Willys, och jag måste erkänna att jag blev barnsligt nöjd när jag först hittade en kupong på rabatt på blöjor i deras veckoblad, och sen även såg att de hade kampanj på tvättlappar denna veckan.. 
Vi köpte 3 paket blöjor och 12 paket tvättlappar, 
Vad det skulle kostat; 586:-
Vad vi betalade; 271:-
Vad vi sparade; 315:- !  



- sjukfrisk?

Benjamin är sjuk, fast inte sjuk. Han varken dricker eller äter, men skriker och gråter dess mer. Inatt grät han så mycket i panik att till och med Alex som sällan blir orolig, blev orolig och tog honom till akuten klockan 02. Men inga tester visade något. Men ont har han, vi vet bara inte var :(
Annars idag har vi fikat med en gamal högstadiekompis till mig som bor här i Ystad, vi har inte träffats sen vi var 14, så det var kul att ses! Benjamin visade sig från sin mysiga sida genom att bajsa medan vi åt, och Fabian tvingade mig att mata honom direkt när vi hade satt oss för att äta, alltså inledde jag vårt första möte på 10 år, med att dra fram mitt bröst..! Haha.

På vägen hem vägrade Benjamin att ha jacka, och som ni ser på bild nedan blev han så sur när jag tvingade på honom den att han drog ner vagnsuffletten och satt och skällde på mig underifrån. Fabian inviger tigerpyjamas från sin farmor medan Benjamin delar med sig av sin dreggliga napp! Sååå, godkväll!



- heffaklumps shopping

Idag skulle Lisa, Renata, plus ungar ha kommit hit, men det satte stormen stopp för. Så istället roade jag mig med att rensa i Benjamins garderob, och insåg att han behövde nya kläder då han numera oftast behöver storlek 86. En rolig insikt, som innebar att jag fick gå och tröstshoppa lite. Så nu har Benjamin nya tröjor, byxor, strumpor, halskrage och dessutom en ny pyjamas som matchar den hans kompis Sienna och lillebror Fabian har, grupptryck! 



- thildes gryta

Igår lagade jag för första gången en gryta, och jag var så stolt att jag la upp bild både på Facebook och instagram(jaa, jag var pinsamt nöjd med min gryta..!) och då fick jag en förfrågan om att lägga upp recept på grytan, så here you go, laga grytan på egen risk dock för receptet är helt påhittat av mig, som levde på endast falukorv tills jag var 16..(true story)

Thildes höstiga gryta; (cirka 4-5 port)
- bryn ca 1kg fina nötköttsbitar
- häll i 5dl grädde
- tillsätt 2,5 dl kantarell/whiskey crème fresh
- i med en skvätt kalvfond och lite brunt redningspulver (så det inte blir för rinnigt)
- häll i så mycket kantareller som din plånbok tillåter och även lite miniminiminimorötter 
- krydda med salt, peppar och viltkrydda
- låt puttra i det antal timmar du har tålamod till

Servera med pressad potatis och rödvinbärsgelé, brusselkål är också gott! Men det glömde jag :(



- "mata inte bebisen!"

När Benjamin föddes var min bror på mig rätt mycket (halvt på skoj och halvt på allvar) om att "göda" Benjamin. Jag fick sms flera gånger om dagen att jag skulle amma Benjamin så han blir stor och stark! Sagt och gjort, Benjamin gick från en tanig nyfödd till sumobrottare på bara 2-3 månader.
Och så har min bror fortsatt nu när Fabian föddes "amma mycket så han blir stor och stark!" Och Alex som så fort Fabian gnyr lite av en fis på tvären utbrister "han är hungrig!" Alltså blev jag inte jätte förvånad på fabians 3-veckors kontroll på Bvc häromdagen, där det visade sig att han hade gått upp över 500 gram på bara 6 dagar (typ tre gånger mer än "normalt" på den tiden) och Bvc tanten förklarade att jag nog borde börja försöka ge napp istället för mat, varannan gång.. Fabians mage är alltså övergödd, och därav hans magknip då och då.. Så nu har jag alltså börjat amma mer sällan, Fabian finner sig rätt bra med det, men mina bröst verkar inte hängt med i svängarna, för jag bokstavligen sprutar mjölk genom både amningsinlägg, bh och tröjor.. - hej mjölk-kossa! 

Fabian passar rätt bra som prydnad också ;) 



- polska gubben

Igår eftermiddag när jag, Benjamin och Fabian var på väg hem från lekplatsen, så gick det en man framför oss med en stor fullpackad kappsäck på en liten kärra. Han kom från hamnen/stationen. Och plötsligt vände han sig om och började prata med mig, väldigt högt och glatt, på polska..! Jag nickade glatt och svarade "jaaa". Och han fortsatte prata och prata och peka på saker medan han berättade och berättade med stor inlevelse, fortfarande på polska..! 
Och jag, jag fortsatte lyssna intresserat och sköt in ett litet uppmuntrande "okej!" Eller "ahaa!" då och då. 
Men sen när våra vägar skildes åt slog det mig, "han kanske trodde att han var i Polen?! En Färja i hamnen går dit, och på nåt vänster kanske han kommit fel från Ryssland eller Bornholm eller nåt och råkat hamna här i Ystad istället. Och så pratar han med mig, som bara svarar saker som "okej" och "aha" vilket heter samma sak på alla språk, vilket kanske fick honom att tro att jag förstod vad han sa, och också var polsk, och att han alltså var i Polen.." 
-såå, någonstans i Ystad kanske det sitter en stackars frusen förvirrad polsk man och undrar var han hamnat. Och samtidigt sitter jag och undrar vad det var för intressanta saker han berättade för mig igår? 

- punktlig unge

Klockan är 19.03, alltså t. r. e. minuter efter läggdags, "kan ni aldrig hålla tiden?!" utbrast Benjamin (typ) och tog Alex i handen, kramade mig och Fabian, sa "gatt!" (Betyder godnatt) och ledde sedan Alex in i sitt sovrum. Jag klagar inte! :) tokunge <3 

Edit; han har förövrigt börjat sleva i sig maten jag serverar igen! Igår tryckte han i sig två portioner av min köttfärssås och idag tre (!!) portioner av min korvgratäng till middag. Jag väljer att tänka att det är för att han tycker om det, och inte tänka att det är för att han inte velat äta lunch på dagis dessa två dagarna.. 

- thankyou lord

Babybjörn bärsele-Guds gåva till mina klena armar som blir spagetti av att knuffa syskonvagnen upp för branta backen till dagis, thankyou lord! ;p

För övrigt är jag väldigt imponerad av Fabians starka nacke, han hiver upp huvudet hela tiden och ser sig omkring. Jag är imponerad, men butter, för jag vill att Fabian ska vara "bebis bebis" lääänge. Helst inte kunna gå före han är 3 år, typ! Bebistiden med Benjamin var över innan jag hann blinka, och är detta min sista bebis måste jag komma ihåg/hinna njuta! -så Fabian, sluta växa så snabbt redan, du är bara 2,5 vecka! 



- lite Fabian

Fabian har äntligen börjat vara vaken längre och längre stunder, enda lilla minuset med det är att ett av de "passen" är mellan 01-02 på natten. 
Äter gör han varannan timma, och bajsar gör han varannan minut. 
Men vacker, det är han varje sekund!

Tillochmed söt som socker när han bajsar och ler i sömnen, som ni kan se på bilderna ;)



- helg

Det blev en effektiv helg när det gäller "umgänge". Vi åkte till Alex pappa i fredags ju och stannade över natten, och eftersom vi ändå var i krokarna på landet utanför Helsingborg passade vi på att hälsa på hans syster på kaffe när vi vaknade på lördagsförmiddagen med, för att följa upp det med en lunch hos vår vän Jennie. Allt flöt på bra, till dess vi bestämde att bege oss hem trötta och slitna, då tyckte nämligen Benjamin inte att svinkoppor i ansiktet räckte, utan sprang in i ett kakfat och spräckte ögonbrynet och skaffade sig en inte så vacker blåtira.. (väldigt pinsamt att lämna denna risiga blåslagna unge på dagis idag..)
Söndagen kändes det ju dumt att ta det lugnt på, när vi ändå var igång, så vi hade trevligt besök av två av mina bröder med fru och flickvän. Men nu, nu är jag slut och idag är Alex pappaledighet slut för denna gång. Spännande och intressant vecka framför mig, men jag tror det kommer bli kanon! :)



- gitarren

När Benjamin fyllde 1 år i maj, så önskade han sig en gitarr av sin morbror Jonathan.. Och idag, bara 5 månader senare, fick han den! En mini gitarr som det står "Benjamin" på, och sååå lycklig Benjamin blev! Han älskar att spela på pappas gitarr, och nu har de varsin och kan spela tillsammans! :)


- rubrikstorka

"Sova som ett barn".. Jotack, det är inte många minuter per dag man får skåda Fabians blå ögon inte. 

Idag skulle vi egentligen bara leka i parken, men blev en impulstur till Alex pappa utanför Helsingborg istället där vi blir över natten. Bilturen på nästan 2 timmar bestod mestadels av en unge skrikandes efter tutte och den andra gnällandes över bajs upp till öronen i sin adidas outfit. Mina öron och min näsa behöver terapi efter den bilfärden! Nu, fredags-tacos! 

Reklampelar-Benjamin innan bajskalas, och Fabians första möte med sin farfar :)
Barnet som alltid sover, på riktigt!


- hämnden är ljuv

Det kan hända att Fabian försöker hämnas på mig, för varje blöjbyte jag gör på honom så antingen kissar han på mig alternativt bajsar i 200km/timmen över hela mig och den vägg som har oturen att vara bakom när jag slänger mig åt sidan (alltid för sent..!) 
Vad kan en två veckors bebis ha att vara arg för på sin mamma redan? Kanske att jag råkade klippa honom i fingret med nagelsaxen när han var 1 dag.. (Jag VET, nu använder jag nagelfil..)

Bild på en styck Alex omringad av två barn och katt <3



- skog o koppor

Blev en mysig familjetur till skogen idag för lite frisk luft! Jag läste om hur Benjamins kompis Sienna fick dricka oboy häromdagen, så jag laddade med mig VARMoboy till Benjamin (får andra måste ju han med få liksom haha) men ungen tyckte inte det flytande sockret var gott utan ville hellre ha en banan. Happ, mer oboy till mig! Sen klättrade vi på trädstubbar och gungade innan vi begav oss till vårdcentralen med Benjamins utslag han fått i ansiktet-och precis som vi trodde var det en present från dagis; svinkoppor! Så ja, just nu är handspriten vår bästa vän här hemma. 


- min kropp

Vissa av er kanske minns att jag tappade otroligt mycket vikt när jag ammade Benjamin, och efter 3 månader kunde jag inte amma honom mer än på nätterna längre pga det.. Denna graviditeten försökte jag därför att lägga på mig lite extra i vikt för att ha mer tillgodo inför amningen. Och nu har jag ammat i 13 dagar, druckit saft istället för vatten och knarkat kakor och godis mellan måltiderna..ÄNDÅ är mitt BMI redan nere på undervikt! Klart att jag uppskattar att slippa gå runt med ett "efter gravid-däck" runt magen så som vissa får, men det vore härligt att kunna amma längre utan att tyna bort helt! Mer kakor? 


- tankar

Att först bara ha ett litet barn att ge all sin kärlek, för att sedan 16 månader senare få ett till barn att dela den kärleken med, det sätter press. Vare sig man vill eller ej. Under hela graviditeten gick jag med ett dåligt samvete under ytan inför att jag bar på en liten "inkräktare" som skulle tvinga honom att dela mig och Alex. Och sen födde jag hans lillebror, och Benjamin blev superarg mot mig och mega pappig på Alex. Och mitt i allt låg den lilla lilla bebisen som inte förstår någonting. Första veckan med Benjamin som nyfödd var lugn och fin och man bara insöp hela honom och gosade i sin lilla bebisbubbla, första veckan med Fabian gick åt till att få Benjamin att känna sig trygg och i fokus trots den nya varelsen som låg mot mitt bröst. Det är först nu, efter 12 dagar som tvåbarnsmamma som jag börjar se de små ljusglimtarna till att allt nog kommer bli "perfekt" tillslut trots allt. 
När Benjamin kryper upp i sängen på morgonen och pussar på sin lillebror eller springer direkt till honom i korgen och klappar på huvudet efter dagis, då börjar jag se framför mig vilken gåva jag snarare gett Benjamin; jag har gett honom en lillebror, som han kommer ha hela sitt liv och deras syskonkärlek börjar redan nu, på deras lilla vis <3 
Och min kärlek, den räcker gott och väl till dem båda.
 Det jag måste bli vän med, är att allt måste få ta sin tid. Det måste få ta sin tid att falla in i en ny roll med nya rutiner, vanor och behov. Pressen skapar jag själv. 

Fabians pytte hand och pytte fot <3



- gentastic

Visst tusan ser man att det är våra ungar iallafall? ;) 


- (o)sjuka barn

Härlig dag? Klockan 12 skulle jag precis bege mig mot barnakuten för att kolla Fabians ena öga som varit irriterat ca en vecka.. Då ringde dagis och sa att Benjamin nog var dålig i magen, jahapp, bara för Alex att kasta sig dit och hämta honom. Är ungen dålig i magen? Nej. Inte ett dugg. Och hur gick barnakuten? Också bra, bara att fortsätta badda fabians öga med ljummet vatten så ska det nog gå över av sig självt. 
Resten av eftermiddagen har spenderats på promenad med vagnen aka "bussen" och ankmatning. Nu står denna trötta mamman och lagar fetaost/crème fresh fylld och baconlindad fläskfilé med rotfruktsgratäng till sin familj, sen ska jag unna mig några avsnitt SoA i sängen! 



- första <3

Idag var jag beräknad att föda, istället har vi en 10 dagar gamal liten pojke<3 
Vi firar det genom att ge trollet sitt första bad! När Benjamin var lika gammal fick han också sitt första bad, och som ni kan se av bilderna njöt Fabian ca 100 gånger mer av sitt än vad Benjamin gjorde! ;) 

(Och gissa vad Benjamin kastade i badbaljan när vi gick för att hämta Fabian.. Jo på botten av badbaljan låg plötsligt min iPhone...!) 




- höstligt besök

Idag hade vi besök av Lisa, Kim och Benjamins kompis Sienna. De hade med sig go'fika, underbara liljor, underbar pyjamas till Fabian och en DOCKA till Benjamin! Haha, underbart och Alex vågade inte säga nåt om de ;p
Vi var en sväng i parken där Benjamin plockade sina första kastanjer och gav till Alex som blev blödig och tvingade mig att stoppa i jackan och spara. 
Sienna var snäppet mer "höstig" och slängde sig pladask i den gigantiska kompost-lövhögen vi passerade. 
Nu är vi hemma, två sovande söner och två trötta föräldrar.. Jag är fortfarande sanslöst förkyld, gått en månad nu och blir gärna frisk snart. Är det väldigt pinsamt att gå och lägga sig 19.30 en lördag? 



- nya skills och post

"Man lär sig något nytt varje dag" sägs det.. Idag har jag lärt mig hur man sparkar boll inomhus med en ettåring samtidigt som man ammar en 7 dagars bebis. Ni kan kalla mig Zlatan! Har varit ensam för första gången med båda barnen halva dagen medan Alex vart iväg på lite jobb, och vi lever allihopa! 

Fick även oväntad post för andra gången på kort tid. Finaste Karoline (en som jobbade på Hassela för 7-8 år sen när jag var ny ungdom där) hade skickat världens sötaste matchande klädset från Newbie till Benjamin och Fabian samt ett gulligt kort med några rader till mig som fick hormonerna att rulla ner för mina kinder. Så uppskattat och så fint! <3 



- första veckan

Nu har det gått en vecka sedan vår familj växte med en hel bebis och blev till fyra. Vi har hunnit massor besök och en begravning.. På det stora hela går det bra, även fast jag vissa stunder måste erkänna att jag velat kasta in handduken och fly fältet!
Första två dagarna hemma med lillebror Fabian ville Benjamin inte ha med mig att göra och när han och Alex var på lekplatsen, sträckte han upp armarna efter alla andra mammor.. Mitt hjärta brast när Alex berättade det. 
Men nu börjar Benjamin vänja sig mer och mer och vill äntligen pussas och leka med mig igen, vid amningstillfällena får man dock muta honom med Marie kex för att han inte ska känna sig utanför. 
Och det där med att man är lugnare med andra barnet när det gäller oro, det är hittepå! När Fabian satte lite mjölk i halsen häromkvällen och inte andades fören jag la honom på sidan/mage och klappa honom i ryggen, då bröt jag ihop fullständigt! Eller inatt när han lät lite lite lite täppt i näsan och jag hela natten låg vaken och lyssnade så att knorrandet fortsatte.. 
Amningshjärna har dock inte jag drabbats av ännu, Alex står för den biten. Han går för att handla bröd och kommer hem med en mjölk och så vidare. 

Men, det har bara gått en vecka, och allt kan bara bli bättre. Lite rutiner på detta så ska nog allt gå vägen :) 

Benjamin fick en kvalitetstur till folkets park igår, och Fabian, han sover mest. 



- förlossningsberättelse

Jag lovade ju en förlossningsberättelse häromdagen, och tänkte passa på att försöka mig på en nu medan amning pågår :) 

Jag var beräknad att föda den 13:e oktober, men hade en inbokad tid för eventuell hinnsvepning torsdagen den 3:e (alltså vecka 38+3) för att se om det eventuellt kunde kicka igång mig lite tidigare då jag hade ont och mådde uselt psykiskt av sömnbrist osv.
Kvällen innan, var vi på föräldramöte på Benjamins dagis, och på deras oerhört (o)bekväma stolar började jag känna tätare ondare förvärkar som sedan höll i hela natten till torsdagen. På morgonen sa jag till Alex när han åkte till jobb "idag kommer bebis" och han tittade bara på mig som "ja ok, vill du tro de så..", samma respons när jag skrev till min bror och hans fru att vara beredda på att ha Benjamin över natten för att jag tror bebis kommer. 
Under förmiddagen tilltog värkarna och gjorde mer och mer ont, men jag bet ihop och lekte med Benjamin, sprang på ärenden och sen äntligen klockan 13 gick jag för att få min hinnsvepning.. Den otrevliga tanten förklarade dock innan hon ens undersökt mig att "vi har bestämt att trots allt vänta en vecka med att hinnsvepa dig". *~\^$?<$£!!!
"-jaha?! Jaja, men jag har värkar NU iallafall så jag tror du slipper nästa vecka med då!!" Svarade en arg Thilde. Då undersökte hon mig iallafall och konstaterade att jag var öppen 2cm med buktande hinna(betyder att man kan ta hål på vattnet). Så hon fick vackert skicka mig vidare till förlossningen istället och behålla sin fina hinnsvepning för sig själv!

Klockan 14 skrevs jag in på förlossningen, värkar varannan minut som gjorde ondare och ondare. Jag smsade Alex att nu får han nog komma hem från jobbet illa kvickt!
Klockan 15 fick jag byta till ett rum med badkar för att se om det kunde lindra värkarna lite. Då kom även en styck Alex. 
Klockan 16 erbjuds jag en morfinspruta mot smärtan, det vill jag först inte ha för jag har för mig jag mådde dåligt av den när jag fick det med Benjamin. Men jag tar den ändå av nån anledning.. Och jag hade rätt, den tog inte bort min smärta alls, däremot fick den mig att tacka Alex för hjälpen till toaletten genom att spy 100 liter lingonsaft över både honom och toalett! ;p
Klockan 19 har jag så ont i värkarna som kommer nästan utan pauser att jag vill hoppa ut genom fönstret. Bara öppen 3 cm. Precis som med Benjamin är jag för spänd för att kunna öppna mig. Jag ber barnmorskan ta hål på vattnet och ge mig epidural illa kvickt för att det nog kommer börja gå snabbt.
Klockan 20 känns allt kanon, jag har fått vila lite pga epiduralen dock har den gjort mig så pass avslappnad att jag knappt har/känner några värkar. Bestämmer mig för att testa att gå på toaletten och se om det kickar igång värkarnas kraft igen., på toaletten säger barnmorskan åt mig att "känn mellan benen", eh okej? Jag känner mellan benen.. Får panik! Där är ett huvud!!!! Barnmorskan får ett skrattanfall när jag kastar mig upp från toaletten och springer in till sängen medan jag läxar upp henne för att hon skrämmer mig så haha. 
Klockan är nu runt 20.30 och huvudet är självmant påväg ut, jag är för bedövad för att känna värkar, och jag vill minsann inte ligga med min stackars sons huvud halvt ute hela natten! 
Så klockan 20.40 börjar jag stånka! Att kalla det "krysta" vore att ljuga. Jag stånkade ut detta barnet för kung och fosterland. Och 8 minuter senare, klockan 20.48, så föddes vår andra son!

Vår första reaktion? "Vad tjock han är?!" Haha. På förra ultraljudet för ca 2 veckor sen hade de sagt att bebisen vägde Max 2,6 kilo och nog inte skulle väga mer än runt 3 kilo när han föddes.. Så tänk er förvåningen när man trycker ut barnet 2 veckor tidigare och han ändå är större än vad Benjamin var! :) 

Varken jag eller Alex kunde varit mer nöjda med förlossningen. Allt flöt på kanon, det var bara jag som födde i Ystad den dagen så vi hade personalens fulla uppmärksamhet och de var så bra mot oss och lyssnade noga på allt vi sa. Underbara var dem!

Fin som en docka är han, lik sin bror, men en kopia av mig som bebis fast med sin pappas haka <3 helt perfekt, med det tjockaste finaste mörka håret. Jag är nu stolt mamma till de två finaste pojkarna <3 



- lillebror och namnet

Tittar bara in för att berätta för de som mot förmodan har missat; 
I torsdags, den 3:e oktober, föddes äntligen våran andra lille son, FABIAN! 
3545 gram och 50 cm, klockan 20.48 (3 minuter efter Alex gissning haha)

Vi åkte hem från bb redan dagen efter, och "so far so good!", Benjamin klappar gärna lillebrors hår och tittar på blöjbyten.. Bara lite "bitter" mot mig stundvis. 

Trötta, slitna men lyckliga! Ska försöka mig på en förlossningsberättelse imorgon :)



RSS 2.0